Jaka dieta jest dobra dla cukrzyka?
Cukrzyca to przewlekła dolegliwość, która powoduje znaczny wzrost glukozy (cukru) we krwi. Trzustka cukrzyka nie jest w stanie wyprodukować odpowiedniej dawki insuliny lub hormon ten nie zostaje odpowiednio wykorzystany przez komórki ciała. Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, wymaga leczenia i stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia. Odpowiednia troska specjalistów o pacjenta sprawia, że z cukrzycą można normalnie funkcjonować.
Co wolno, a co nie?
W diecie dla cukrzyka liczy się dyscyplina. W porównaniu do innych diet tutaj nie ma miejsca na „cheat day”, ponieważ tylko ściśle przestrzegane zasady są gwarancją zdrowia i bezpieczeństwa. Osoba chora powinna spożywać określone posiłki o regularnych porach. Minimalna ilość to 5 posiłków złożonych z niewielkiej ilości węglowodanów. Nie można zapominać o regularnym nawadnianiu organizmu oraz zdrowym trybie życia.
Bardzo pomocnymi w utrzymaniu odpowiedniego stężenia glukozy we krwi są tzw. „glukoza testy”, które po pobraniu kropli krwi z palca, wskazują na ilość cukru w organizmie.
Cukrzykom zaleca się spożywanie produktów z dużą zawartością błonnika. W diecie poleca się stosować: otręby, płatki owsiane, fasolę, migdały. Dieta cukrzyka powinna być bogata w produkty zbożowe (chleb, kasze, makarony pełnoziarniste, ryż brązowy).
Należy pamiętać o większości warzyw, takich jak: pomidory, szczypiorek, pietruszka, sałata, kiszone ogórki, brokuły, kalafior, rzodkiewka, kapusta, szparagi i nie unikać owoców o niskim IG: truskawki, cytrusy, jagody, brzoskwinie, jabłka. W diecie cukrzyka nie może zabraknąć chudego mięsa (królik, cielęcina, wołowina, drób) i świeżej ryby.
Składniki dostarczające białko, również powinny być uwzględniane dla osób chorych na cukrzycę. Należy spożywać produkty mleczne takie jak jogurty naturalne, czy chude sery i twarogi. Jedzenie cukrzyka może być wzbogacone o tłuszcze roślinne. Podczas przyrządzania dań nie może zabraknąć oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego.
Objawy cukrzyka
Jak już wspominałam, objawy cukrzycy u osób starszych nie są charakterystyczne, dlatego istotne jest wykonywanie badań przesiewowych, które pomagają ustalić chorobę. Podopieczni, którzy cierpią na hiperglikemię mogą zdradzać symptomy takie, jak:
- zaburzenia widzenia,
- zwiększone pragnienie,
- zakażenie grzybicze,
- zakażenie dróg moczowych,
- zwiększony apetyt,
- problemy z oddawaniem moczu,
- problemy skórne,
- pogorszenie się pamięci,
- poczucie osłabienia.
BADANIE SIĘ TO JEDEN Z NAJWAŻNIEJSZYCH RZECZY W ŻYCIU KAŻDEGO CZŁOWIEKA. Dieta dopiero na drugim miejscu. Plan żywieniowy zdrowej osoby różni się od planu żywieniowego cukrzyka – miejcie to na uwadze!